tisdag 17 mars 2009

Den värdelösa fisken

Delar av instruktionen:

DISSEKTION AV FISK
Klipp upp bukhålans ventrala sida från analöppningen till gälhålan (1) med saxens trubbiga halva inåt bukhålan för att minska risken att inre organen sticks sönder.

Därefter klipper ni från analöppningen snett uppåt och sedan framåt till gällockets
kant (2) för att sedan fortsätta längs gällocket ner mot ventralsidan (3).

Dra försiktigt i tarmpaketet efter att ni lyft bort den friklippta sidan av bukhålan.
Detta gör det något lättare att se de olika organen.

Klipp upp tunntarmen i längsled.

Magsäcken tas ut och mäts. Klipp även upp den i längsled.

Skär av huvudet och klipp ett snitt i skalltakets bägge sidor i riktning mot nosen
och vik biten framåt för för att frilägga hjänan.

Vi var, så vitt jag vet, tre personer i hela klassen som inte gick med på att göra detta. Tre. En två tre. Jag har inte hört någon annan klaga.

Men herregud, fisken är ju redan död. Precis som köttfärsen på ICA. Den är d-ö-d. Det vore väl slöseri att inte betala för den och äta upp den?

1. Fisken är död. Den är köpt av en fiskhandlare. Antalet fiskar som dras upp ur sitt hem och kvävs styrs av något som den med godkänt i högstadiets samhällskunskap kallar för efterfrågan. Vid fisk är det möjligen en aning mer komplicerat eftersom den andra delen av förutsättningen för fiskförsäljningen är tillgång. Vi har rubbat naturens normala balans. Vi spyr ut föroreningar i fiskarnas hem. Vi påverkar deras reproduktionsförmåga. Vi dammar igen översta skiktet i havet så att ljuset inte kommer ner och vi kväver havsbottnarna. Vi grovsopar dessförinnan havsbottnarna. Vi kväver fisk och matar andra fiskar med den. Vi äter dem själva. Eller så tar vi med den till skolan och klipper upp den i undervisningssyfte. Professorn som håller i trådarna tycks inte anse att det på något sätt strider mot inriktningen på utbildningen. Miljö och utveckling. Hållbar utveckling.

2. Det är slöseri. Det är slöseri med energi men framför allt slöseri med liv. I statistiken som förs över antalet dödade djur i den svenska djurindustrin varje år brukar den totala siffran hamna kring svindlande 80 000 000 djur (fråga Jordbruksverket). 150 djur i minuten eller fem djur varannan sekund. Eller åtta djur per köttätare. Det är vad en köttätare bär på sina axlar.
Fiskar får inte ens vara med i den där statistiken. Där ingår bara kor, grisar, kycklingar och andra landlevande skönheter. Fiskarna som dödas i Sverige är ungefär 6 000 000 000 stycken (fråga Fiskeriverket). Plötsligt steg axeltrycket med 750 djur per köttätare.

Det finns "vegetarianer" som äter fisk. Det verkar vara så att folk i allmänhet gör en distinktion mellan djur och fisk. Hur kommer det sig? Kan det vara för att fisken inte ofta låter sig klappas? Fisken kan vara ful? Fisken är slemmig? Eller är fisken så liten? Är man "vegetarian" av etiska skäl så tycker jag det känns minst lika rimligt att aldrig äta fisk men att äta korv ibland. Är man "vegetarian" och äter ägg och dricker mjölk så skiter man väl uppenbarligen ändå i att djuren utnyttjas hela sina liv. Då är det väl ändå själva dödandet man tar ställning mot? Då är det väl ungefär 93 gånger snällare att sluta äta fisk.

Men fisken har ju ändå levt i frihet. Det är helt OK att kväva den, klippa upp den och kolla på alla organen i undervisningssyfte (och varför inte ta hem den och tillaga i ugn efteråt?). <------ Jag hade gärna sett att vi tagit en liten inföding från nån konstig ö utanför Indonesien i stället. De skulle säkert också sprattlat och gjort motstånd. Man skulle säkert fått lite rejälare organ att klämma på också. Ännu bättre undervisningssyfte. Men det är ju inte samma sak... Nähä.

Vad är skillnaden då? De mänskliga rättigheterna? Släktskapet människor emellan? Lagen? Moralen?

Hur jävla schyst var det att dra upp fisken, då? Hur mycket hade den att säga till om? Vem försvarade fisken såsom rättsväsendet, lagen och moralen hade skyddat infödingen?

Vi tre som vägrade dissikera fisk tvingades följa en fotoserie från en dissektion genomförd i Australien.

Samma undervisning, ingen död.

2 kommentarer:

Anonym sa...

funderar starkt på att bli vegan. mår illa över att se hur djuren behandlas. men .. äter du kosttillskott av något slag? för sånt är jag lite emot.

Sanna sa...

Åh, pepp! Ge det ett försök. Man har inget att förlora på det :)

Jag brukar ta Mitt Val Vegetarian-tabletter när jag kommer ihåg det. Det gör jag mest som en garanti, och säkert också för att jag påverkas av all skrämselpropaganda. Jag tror egentligen att veganer faktiskt äter bättre än genomsnittet - kanske på grund av att samhället skrämmer upp en så.

Egentligen tror jag inte att jag behöver några kosttillskott. Det man brukar höra är att D-vitamin är knepigt, men är man utomhus 20 minuter varje dag så får man det via huden från ljuset. Sen ska man se till att få i sig lite baljväxter vid varje måltid så att kroppen kan bygga alla proteiner, men det är lätt som en plätt.

Det enda som är problematiskt med vegankost är B12, och det är tillsatt i all sojamjölk (vilket inte är konstigare än att komjölk är berikad med vitaminer).

Annars brukar man väl inte avråda någon människa från att eventuellt komplettera kosten med vitamintabletter, så jag tror inte man behöver skämmas för det :)