lördag 11 september 2010

Varför köttfri måndag?

Bland det enklaste vi kan göra för att leva mer hållbart är att dra ner vår köttkonsumtion. Vad vi äter påverkar nämligen mer och fler än många kanske tror. Köttkonsumtionen ligger bakom 18 % av de globala utsläppen av växthusgaser i form av koldioxid, lustgas och metan. Detta är mer än den samlade transportsektorn. Den svenska köttkonsumtionen tar motsvarande ca 150 % av den svenska åkerarealen i anspråk. Hur är det möjligt? Jo, nära 80 % av Sveriges jordbruksmarker används för foderodling till boskapsdjur. Till det importeras kraftfoder från motsvarande 20 % av Sveriges åkerareal. Med köttexporten borträknad importerar vi även ca 30 % av vårt kött. Även dessa djur har till stor del ätit kraftfoder. Detta slöseri med jordbruksmark är givetvis inte hållbar. Den bidrar till avsevärt näringsläckage till sjöar och hav. Att producera så mycket mat till boskapsdjur är också ett allvarligt rättviseproblem, med tanke på att över en miljard människor är hungriga i världen. Man brukar säga att man kan mätta tolv veganer på samma yta som krävs för att mätta en enda köttätare. Odling av kraftfoder i form av soja är en betydande orsak till regnskogsskövlingen, som är ett stort hot mot såväl klimatet som biodiversiteten.

Alla kanske inte är beredda att bli vegetarianer eller veganer, men att börja äta vegetariskt en dag i veckan klarar alla. Detsamma gäller för kommun och stat när de är konsumenter och väljer åt oss, som i skolan och inom sjukvården.

Köttfri måndag är en kampanj som syftar till att öka andelen vegetarisk kost i människors vardag. Skälen till detta är flera: att minska miljöpåverkan, konsumera mer rättvist, främja människors hälsa och värna djurs välfärd. Kampanjen riktar sig till såväl privatpersoner som offentlig verksamhet och företag. Kampanjen drivs av ett nätverk bestående av personer från ett antal olika organisationer. För mer information om kampanjen, besök hemsidan!



Inga kommentarer: