tisdag 16 september 2008

Nytt SKIT från Go Green

Igår såg jag en på samma gång fantastisk som idiotisk nyhet från Go Green: En ny soygurt på 750 ml-förpackning. Det är ju sjukt bra tänkte jag, den tar jag, grymt med jordgubbsyoghurt...

Then what? Jo, E120. Fucking E120! Karmin, krossade löss! I en sojayoghurt med veganer som nyckelkonsumenter! IDIOTER!

Så! Mailbomba Go Green för fan!

8 kommentarer:

Anonym sa...

fast nu finns det ju även laktosintoleranta och andra som av olika anledningar avstår från mejeri produkter. Ni veganer är inte hela världen..det finns en värld utanför också...man kan inte alltid få som man vill...borde gälla oss alla..er veganer också...

Anonym sa...

och en sak till..är inne på gogreen på receptavdelningen. är du medveten om att de har en massa recept med allt från lax till kyckling, bacon och oxfilé?

som sagt; alla är inte veganer och gogreen verkar vända sig till en bredare massa...fast jag kan ju ha fel...

Sanna sa...

Först och främst: Jag vet inte vem du är eftersom du väljer att vara anonym, varför jag inte kan svara specifikt till dig.

Detta är en personlig blogg och jag utgår från mina egna ståndpunkter, värderingar och intressen. Därför ligger det i mitt intresse att GoGreens soygurt är vegansk. Jag är inte dum i huvudet. :) GoGreen ligger under AXA som i sin tur ägs av Lantmännen, dvs Bondesamfundet, dvs kött- och mjölkindustrins bas, så som sagt, jag är inte körd. Eftersom GoGreens nyckelkonsumenter rimligtvis åtminstone till stor del bör vara veganer så förefaller det vara ett högst osmart drag att framställa produkter som inte är veganska - oavsett vilka recept de väljer att publicera. Så ser jag det.

Anonym sa...

Hej igen.

Jag har aldrig påstått du är dum i huvudet eller ”körd”. Och att bloggen är personlig, det fattar ju givetvis jag också. Faktiskt anledningen till att jag kommenterade. Du utgår från dina ståndpunkter, värderingar och intressen och som jag tidigare skrev kan man inte alltid få som man vill. Hur tråkigt det än må vara.

Och så vitt jag vet finns det väl en hel del helgröna alternativ ute på marknaden och då tycker åtminstone jag att Gogreen inte är ”IDIOTER” för att dom i just det här fallet inte tog hänsyn till alla konsumenter.

Och förresten, ditt utspel om hur Gogreen är kopplat till ”kött och mjölkindustrins bas” är ganska intressant.

Om det är ett sådant stort problem att Gogreens sojayoghurt innehåller krossade löss, att det är värt att ”mailbomba” dem för, borde det inte vara ett ännu större problem med deras kopplingar till just ”kött och mjölindustrins bas”? Eller det faktum att de på sin sida faktiskt lobbar för konsumtion av både kött, fisk och fågel?


I andra fall verkar ju en bojkott vara alldeles självklar. Hade burgarkungen plötsligt erbjudit ett brett sortiment av vegansk snabbmat med allt från burgare, till nuggets och milkshakes så tror jag att det hade varit sak samma eftersom burgarkungen symboliserar den absoluta ondskan.

Sanna sa...

Det du vill med dina kommentarer är alltså att informera mig om att alla inte kan få som de vill. Tack för insikten.

Det du hakar upp dig på tycks vara att jag skrev just "idioter". Visst kanske det var att ta i, men jag var upprörd och det var min spontana tanke, så därför skrev jag det. Mer allvarligt än så var det knappast.

Det är en aningen lättare uppgift att få bort ett onödigt eller lättersättligt färgämne i en enstaka produkt än att ändra hela Lantmännens djurförtryckande verksamhetsidé. Därför tycker jag det är värt att mailbomba GoGreen, eftersom det skulle glädja mig och de flesta av mina vänner om de tog bort karminet.

Jag förstår tyvärr inte ditt sista utspel. Jag vet inte om du kanske menar att AXA/Lantmännen har en massa produkter som jag inte borde stödja eftersom deras huvudprofit är djurförtryck, och att jag därför inte ens bör göra den ansträngningen att ha åsikter om de av deras produkter som riktar sig till mig/som jag konsumerar. Det är väl en tanke, men det är en väldigt svår sak att bojkotta Lantmännens alla underföretag och produkter. Skulle jag göra det så skulle jag behöva lägga stora pengar på mat, behöva ha väldigt stor koll på hela livsmedelsbranchens alla samband och följaktligen skulle jag göra min livsstil ännu mer normavvikande, och det är inget jag strävar efter. Jag vill visa att jag inte är särskilt annorlunda än alla andra, utan att jag bara undviker att utnyttja djur.

Anonym sa...

Du berättade om Gogreens kopplingar till AXA/Lantmännen och deras verksamhet som enligt dig bygger på djurförtryck. Men Gogreen kommer undan eftersom Gogreen har ett sortiment av produkter som du (och dina vänner) uppskattar.

Trots att de uppmanar till köttätande på sin sida genom en diger animalisk receptbank. Men det i sig verkar som sagt vara irrelevant.

Och visst är det svårt att undvika alla underföretag, men Gogreen gör ju ett ganska starkt ställningstagande för köttkonsumtion?

Jag menade helt enkelt att vissa företag kommer undan medan andra som är minst lika skyldiga står utanför, då de uppfyller en funktion som underlättar vissas tillvaro.

Jag snackar om principer. Jag är som sagt ganska säker på att majoriteten av er veganer av väldigt strikta principer aldrig skulle kunna äta på Mc Donalds även om de plötsligt skulle erbjuda veganmat.

Vi här i väst har förmånen att kunna äta vad vi vill, när vi vill och hur vi vill. Och det är väl egentligen där sådant här bottnar sig i. Vi är bekväma och bortskämda. Ty det finns ju som sagt betydligt större problem här i världen än Karmin och dess vara eller icke vara.

Men allt är ju relativt.

Sanna sa...

Allvarligt talat så vet jag inte var du vill komma. Försöker du få mig att sluta bry mig om små problem bara för att det finns större? Tycker du att jag gör fel i att konsumera produkter som är helt vegetariska bara för att samma ägare har en djurförtryckande produktion?

Ja, vissa företag kommer undan, så är det överallt hela tiden. Det är inte min uppgift eller ambition att ändra detta. Jag väljer däremot att stödja de delar av ett "dåligt" företags produktion som jag tycker är bra. Det är en tydlig signal till företaget i fråga och trevligt för mig eftersom jag får mer att välja på. Win-win-situation.

Det är tröttsamt alltså. Karminet i den nya soygurten är den enda ingrediensen i GoGreens hela sortiment som är animalisk. Och du tycker att GoGreen gör ett ganska starkt ställningstagande för köttkonsumtion? Vad fan ska man äta? Det råkar exempelvis vara en bild på en lax på Alpros sojagrädde. Oh oh, då får jag inte köpa den alltså? Aldrig, aldrig att sådana deontologiska etiska principer begärs av köttätare i allmänhet. Men är man vegan, och alltså bara väljer att köpa sådana produkter som framställts utan att direkt utnyttja djur, då ska man alltså ha grundprinciper för precis allt man konsumerar? Ska man vara hela världens samvete och aldrig göra "fel"? Eller vad vill du?

Generellt gör veganer så otroligt mycket mer konsumentetiska val än andra. Precis som du säger så är många insatta i exempelvis det negativa i McDonalds och Cocacolas världsimperium, men även jag dricker cola ibland ändå, och käkar veganburgare på Donken om det krisar. Man gör väl vad man kan, och strävar efter en så hållbar och snäll livsstil som möjligt. Bekvämt eller ej, så länge jag inte avsiktligt utnyttjar djur så anser jag att jag gör rätt.

Anonym sa...

Korkade lilla barn. Inte ska man väl mailbomba alla som inte gör precis som man själv vill och tänker. Rena rama Västbanken, ifall du förstår vad jag menar.