tisdag 22 december 2009

Fria, till sist.



För första gången i historien så har tre försöksapor lämnat laboratoriet Smittskyddsinstitutet (SMI) i Stockholm levande och omplacerats på ett djurhem i England.

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo kom till SMI år 2003 från uppfödningsanläggningen Mazor farm i Israel. De tre aporna är idag åtta år gamla och det är ovanligt att en apa på SMI överlever mer än fem år. Men eftersom de kan leva i upp till 30 år så har de många år framför sig i sin nya inhägnad, där de kommer kunna vara både inomhus- och utomhus.

De har ingått i ett så kallat PET-försök där man utfört djurförsök kring hjärnforskning. Aporna har även använts till blodtappning.
Det var i augusti som Djurrättsalliansen inledde en kampanj för att få de tre aporna "pensionerade" och omplacerade. Smittskyddsinstitutets ursprungliga plan var att döda dem innan jul. Organisation Animal Defenders International (ADI) kontaktades och de har sedan fört en dialog med SMI och står för alla kostnader med omplaceringen.

- Det här är den bästa julklappen som Bacill, Bacillusk och Baloo kunde få. För dem så har livet just börjat och de ska nu få leva ett liv så nära det naturliga som möjligt och bland annat få möjlighet att klättra i träd. Vi är glada att SMI tog sitt förnuft till fånga och omplacerade aporna istället för att avliva dem som de tänkt göra. Dessvärre är det 10 000 apor som dör i djurförsöklaboratorier i Europa varje år som inte har samma tur och de aporna tänker vi fortsätta att kämpa för, säger Daniel Nyberg, talesperson för Djurrättsalliansen.

Se bilder på aporna här.
För mer information om apornas nya hem, kika här.

1 kommentar:

Timmy sa...

Underbart och åter underbart!